Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Champagnekorkar och hundskit, del 1….

2015/01/03 , , Per Engström

Veckan börja ju bra, sa han som skulle hängas på måndan. Tog en sväng på stan idag. Min första promenad med kameran detta år började också bra. Mitt under fokuseringen av första bilden känner jag den välbekanta känslan av något mjukt under min ena sko. Jag känner inte lukten, men jag kan ana den! Visst är det trevligt med hundar men inte spåren de lämnar efter sig, oavsett om det sitter under min sko eller ej. Eller snarare de spår hundägarna lämnar efter sig? Konstaterar bara att kan man inte hantera en plastpåse borde man inte ha ansvaret för en hund.

150102_holmen-2

Nåja. Efter ett par timmar i en väldigt begränsad del av Norrköping kändes det som jag lyckats få åtminstone ett par bilder som jag inte sett tidigare. Inte på något sätt unika, bara att de inte är överrepresenterade i det ”Norrköpingska” bildflödet på nätet.

150102_holmen-6

Med dagens bildpromenad hade jag för avsikt att lyfta fram kontrasterna mot det annars så välstädade och prydliga Norrköping som jag hittills avbildat. Jag gjorde dock ett inlägg i höstas om just de lite ruffiga kvarteren som än så länge återfinns på ett par ställen i staden. Det finns alltså några fläckar kvar på stadskartan som ännu inte bebyggts. Funderar på att göra ett besök på Stadsbiblioteket och Norrköpingsrummet för att se hur det såg ut när det begav sig.

150102_holmen-9

Det är just utkanten av Holmenområdet som står på tur för bebyggelse. Det syns spår både här och där i de murar och grunder som står kvar efter rivningarna. Rör och beslag från tidigare installationer är kapade och lämnade utan vidare ansning. Tegel av olika färg och kvalitet i olika lager som vittrat, puts som falnar på väggar, rost och  färgflagor. Nutidshistoria och ”dagbrottsarkeologi”, kanske man skulle kunna kalla det.

150102_holmen-14

Bilderna har jag medvetet ställt med lite blandade justeringar för att lyfta fram den enskilda bildens specifika karaktär. Kanske det vore bättre att ställa bilderna mer naturellt, men jag går på känsla och tycker det naturligt hårda i motiven motiverar mina val. Men smaken är som baken.

150102_holmen-13

Så här efter att ha gått igenom bildmaterialet från min promenad i underbart väder, kan jag bara konstatera att jag är hyfsat nöjd. Om man bara stannar upp och tittar sig runt från den plats där man står finner man motiv snart sagt precis överallt. Bilden finns där, två dagar efter nyårsafton 2014, mitt bland hundskitar och champagnekorkar….

150102_holmen-10

2 comments

  1. gillar bilderna skarpt, man blir ju så nyfiken på historian om hur det såg ut innan man murade igen källarfönstret man kan ana på en av bilderna, och vart har rören varit anslutna när rörmokaren monterade dom för ”några” år sedan, Norrköpings industriella historia är ju spännande, var själv med och monterade ner en skärmaskin på Holmen området i slutet av 1970 talet ihop med ett gäng killar från en firma som hette ”Norrköpings Special Service”….

    1. Tackar. Blir jätteglad över att du gillar bilderna. Roligt också att få feedback från någon som varit delaktig i Norrköpings ”nutidshistoria” som jag kallar det i inlägget. Det lutar mer och mer åt att jag tar en tur till Norrköpingsrummet på Stadsbiblioteket och ser vad jag kan hitta där.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.