Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Champagnekorkar och hundskit, del 2…

2015/01/03 , , Per Engström

Fortsätter min vandring och lämnar de ruffiga kvarteren bakom mig. Tar klivet över gatan och hamnar med ens mitt i smeten i societeten. Åtminstone vad det gäller renoverade fastigheter som inhyser det allra senaste, inklusive framtiden. Jag har nämligen kommit fram till Norrköpings Visualiseringscenter och Campus Norrköping, Linköpings Universitet. Med ”inhyser framtiden” avser jag förstås de studenter som nu studerar i de lokaler som en gång var Sveriges största textilindustri i hjärtat av Norrköping.

150102_holmen-51

För inte alls så länge sedan var dessa kvarter lika ruffiga och ”bakgatiga” som kvarteren jag skrev om i gårdagens inlägg. Angående formuleringen ”för inte alls så länge sedan” får jag kanske lov att refrasera mig en smula. Åtminstone om min son läser detta. Med den tidsangivelsen avser jag mina tonår, de senare av dem, som inte alls var så länge sedan. På den tiden låg Diskotek Olympia en period i samma byggnad som Visualiseringscenter ligger i idag. Det är den byggnad som bär skylten ”Ströms Aktiebolag”. Bland just dessa fastigheter spelades också ett par scener i filmen ”Strul” in. Men då var det annan puts på väggarna. Eller ingen puts alls snarare.

150102_holmen-52

Jag känner, med all rätt, att jag har väldigt lite kunskap om Norrköpings historia. Ett och annat har jag ju snappat upp under de år jag bott i staden, men herre jösses vad det finns mycket att läsa in sig på. Får väl försöka förkovra mig i ämnet och på så sätt kanske ge lite substans till mina inlägg, samtidigt som det ger en inramning till bilderna.

150102_holmen-53

Di sum har han’ umet här i stan har en viss förkärlek för broar tycks det. Det senaste tillskottet i den kategorin går just mellan Visualiseringscenter och Campus Norrköping. Denna bro sparar fotgängaren ca 100-150 meter, som mest, vilket får anses som en ansenlig sträcka om man har svårt att gå. Men fint blev det med den nya bron, mellan Visualiseringscenter och Universitetet. Undrar om bron kommit till lika geschwindt om det istället legat ett ålderdomshem och en vårdcentral på respektive sida om strömmen…

150102_holmen-61

Det kan vara hur det vill med den saken. Mina inlägg är inte menade som några politiskta inlägg, men lite funderingar och reflektioner får jag väl ändå kosta på mig, så säg? I kvarteren runt universitetet lyser hundskiten med sin frånvaro, men en och annan champagnekork vittnar om att det nyligen varit nyårsafton…

150102_holmen-54

 

 

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.