Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

”Det är vi som är…Norrköping!”

2015/11/01 , , Per Engström

Lika bra att erkänna det med en gång: Jag är Djurgårdare! Så var det sagt. Med mina första levnadsår i Solna så var valet rätt enkelt. Men det var inte alltid helt utan problem. Jag kommer ihåg en gång i matkön i skolan, när jag som tioåring utmanade ödet genom att gå klädd i Djurgårdströja till skolan. Jag gick alltså i trean och blev hårt ansatt av ett par grabbar som gick i sexan. Det var visst något om att jag hade fel färg på mina kläder och att de tyckte bättre om svart och gult än olika nyanser av blått. Om mitt klädval var omdömeslöst eller provocerande vet jag inte. Döm själv.

151031_ifk_sm_guld-409

151031_ifk_sm_guld-403

151031_ifk_sm_guld-368

Men innan ni ropar bu och bä över mitt val av favoritlag, låt mig få gratulera er spelare i laget, alla IFK:are i Norrköping, och landet i övrigt, till ett mycket efterlängtat och lika välförtjänt guld. Som Norrköpingsbo sedan 1982 känner jag självklart glädje över IFK´s guld jag också, inte minst för Fanzens och Norrköpings skull. Och den märktes, lyckan hos alla fans som var ute på stan, den gick inte att ta miste på.

151031_ifk_sm_guld-618

Det var lördagen den 31/10-2015. Hade först inte tänkt mig ner på stan, men jag är glad att jag ändrade mig. Det märktes redan i utkanten av stan, långt innan vi närmade oss Tyska Torget. Det låg liksom en förväntansfull stämning i luften, som om den lätta dimman ville säga att det var något på gång. Hela stan verkade vara på fötter. Vi tog vägen över Saltängsbron och såg upp utmed Drottninggatan. Trots höstmörkret var det knökat med folk ute på stan. Visserligen Alla Helgons dag, men detta var något alldeles extra. Många var de som stod utanför Bishop Arms i hopp om att få plats och stämningen var hög på uteserveringen. Inte ofta man ser folk sitta på en uteservering den sista oktober. I alla fall inte i Sverige. Men så har vi ju en rekordvarm oktober enligt vad statistiken säger.

151031_ifk_sm_guld-269

Hela tiden strömmade det till människor. Utmed Norrköpings gator gick man med målmedvetna steg, alla med samma mål; Tyska Torget. För det var ju dit, på Norrköpings eget Sergels Torg, eller Kungsträdgård (om man nu nödvändigtvis skall göra en jämförelse) som IFK Norrköpings ”Guld-Ollar” skulle komma för att ta emot folkets jubel. IFK hade tidigare under lördagen säkrat SM-Guldet och hela Norrköping väntade nu på att guldmedaljörerna skulle komma hem igen från Malmö där den avgörande matchen spelats.

151031_ifk_sm_guld-156

Sicken stämning! Men så var det ju världens bästa coverband som underhöll, Lalles Bodega. Bandet rev av en sjujäkla massa bra låtar, alla med bra tryck i. Fullt ös helt enkelt. Det var länge sedan jag upplevde sådan entusiasm på så nära håll och jag tror aldrig jag sett Reidar Svedal så exalterad som när han höll sitt välkomsttal till guldhjältarnas ära. Tyska Torget fullkomligt kokade av lyckliga Fanz som samlats för att hylla de nyblivna guldhjältarna.

151031_ifk_sm_guld-273

151031_ifk_sm_guld-468

151031_ifk_sm_guld-200

Och det är klart, med så bra musik och lycklig publik, vore det ju konstigt om stämningen inte skulle ligga på topp. Apropå ”världens bästa coverband” ja, superlativen duggade tätt under kvällen. Uttryck som ”fy f-n va vi är bra” och ”världens bästa” kunde inte användas för många gånger en kväll som denna. Det spelade ju liksom ingen roll. Skulle någon petimäter fått för sig att säga emot, hade personen i fråga mest troligen varit en dålig förlorare som inte kunde glädjas åt andras framgångar.

151031_ifk_sm_guld-543

151031_ifk_sm_guld-572

Men det säger jag bara, nästa år, då jäddrar i min lilla låda, då hoppas jag det går bättre för mitt lag än vad det gjorde i år. Eller som man säger: Må bästa lag vinna…då också. Å jag e inte bitter. Grattis till guldet, IFK Norrköping!

151031_ifk_sm_guld-608

Fler bilder från lördagskvällen och firandet finner du bland gallerierna här på sidan.

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.