Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

En färgstark pump…

2015/01/12 , , Per Engström

I serien ”Norrköpings låsta rum” har turen kommit till Brückers Färgeri. Eller kanske jag borde skriva Dynamo och Kulturhallarna. Under många år låg där också auktionshallarna innan de flyttade till nya lokaler.

150107_hallarna_pump-87

Jag har inte varit i kontakt med Stadsarkivet eller någon annan instans än för att ta reda på mer om den industri som en gång låg i byggnaden. Med endast den informationen om att det fanns ”någon gammal panna eller något” i källaren under Hallarna, kontaktade jag Pelle Filipsson som har sitt kontor på Dynamo. Jag blev mycket väl bemött och fick husera fritt två våningar ner i källaren under Dynamo.

150107_hallarna_pump-95

Ganska så omgående såg jag vad det var för maskin som stod framför mig. En rejält tilltagen vattenpump tillverkad Munktells Mekaniska Werkstad, Eskilstuna, tillverkningsår 1900. Gjutjärn, nitförband och valsad plåt med godstjocklek som fästningsmurar. En dubbelverkande vattenpump med nitad tryckklocka för utjämning av variationerna i vattenflödet som uppstår i och med användning av en kolvpump. Pelle berättade för mig att byggnaden en gång varit Brückers Färgeri. De övriga färgerierna i staden låg utmed Motala Ström, så inte Brückers. Därav den kraftiga vattenpumpen för vattenförsörjningen till industrin. (Jag reserverar mig för riktigheten i uppgifterna och får kanske anledning att återkomma med korrigeringar.)

150107_hallarna_pump-68

Kvar finns också den elmotor (ASEA) som drev pumpen. Elskåp och pådrag är även dessa fortfarande intakta, men kanske inte att rekommendera drifttagnig utan föregående genomgång av det elektriska. Måhända att kolborstarna behöver en översyn. Eventuellt meggning av lindningarna i motorn också skulle vara på sin plats…

150107_hallarna_pump-20

Det syns tydliga spår i golvet efter var det en gång också stått en panna och ångmaskin med kopplad generator. Men tyvärr är allt det borta. På en bild, på väggen i källartrappen, från den tid då det begav sig kan man se att det handlade om en tvåcylindrig ångmaskin, liktryck eller compound kunde jag inte utröna. Fortsatta efterforskningar kommer att göras.

150108_hallarna_pump-5

I fotograferandet av denna tingest tyckte jag hård och direkt blixt passade bäst. Laborerade också friskt med gelfilter på mina speedlights. Om det skall vara rent svartvitt eller ej, är ju en smaksak. Lurar nog åt det svartvita, kanske sepia eller selentoning skulle smaka mumma?

150108_hallarna_pump-24

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.