Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Ett toalettbesök på S:t Olofsskolan…

2015/01/12 , , Per Engström

Nu tror ni väl att han den där Engström törnat fullständigt. Långt från glamour, modell- och modefotografering tar han med kameran in på toaletten. Vad i helsike har det här med fotografering att göra? Nä usch och fy, sånt skall vi inte ha! Detta bekräftar det vi redan misstänkt! Han är inte rumsren. Men icke för ty, en sådan skitsak som en toalett har en central roll i våra liv. Till och med ditt!

140112_s-t_olofsskolan_wc-46

Det är ju tur att man inte har något anseende i de finare kretsarna att vara rädd om. Eller några kretsar alls för den delen. Men vänta lite, googla inte vidare, inte riktigt än, inte utan att ha läst inlägget först. Detta inlägg är en del av den cliffhanger jag presenterade på ”Per Engströms Foto” på Facebook för några dagar sedan. Det finns faktiskt en tanke bakom det hela. Så här ligger det till:

140112_s-t_olofsskolan_wc-44

Jag har fått för mig att försöka ro iland ett litet ”projekt”. Idén har växt fram succesivt under hösten i och med att jag dokumenterat det synliga Norrköping. Jag har alltså fotograferat miljöer som alla människor på stan kan se dagligen. Visserligen riktar jag mitt objektiv allt som oftast mot motiv som gemene man kanske inte anser vara så vackert alla gånger. Men det handlar då om motiv och vyer som inom en snar framtid kommer att försvinna. Miljöer som är lämningar från det Norrköping som än gång var.

140112_s-t_olofsskolan_wc-42

Detta fotgraferande sådde ett frö till en idé, vilket i sin tur ledde till att jag tog kontakt med Stadsmuseet i Norrköping. Där fick jag kontakt med stadsantikvarie Hanna Domfors. Jag presenterade min idé och frågade om de kunde vara behjälpliga med att, åtminstone initialt, ”öppna dörrar” åt mig i och med att jag kände att jag saknade legitimitet, så att säga. Omgående fick jag ett mycket trevligt och uttömmande svar på min fråga, som nu lett till att jag hunnit dokumentera två ”objekt” i serien ”Låsta rum i Norrköping”. (Jag tackar för den hjälp jag hittills fått.) Ett av de objekt Hanna nämnde på en gång var just denna kaklade toalett med dörrlösa bås, från trettiotalet om jag förstått saken rätt (rätta mig gärna om jag har fel).

150112_s-t_olofsskolan_svv-26

Jag tog sedan kontakt med Michael Nilsson som jobbar som vaktmästare på skolan för att höra om han kunde tänka sig att släppa in mig på toaletten. Men hur förklarar man för en främmande person, utan att bli idiotförklarad, att man vill fotografera en gammal toalett? Nu vet jag inte hur jag lyckades med den saken, men insläppt blev jag i alla fall. (Vill passa på att tacka för att du tog dig tid med öppning och låsning, Michael.)

Som de flesta inser, finns det i alla städer bortglömd och undangömd nutidshistoria. Alltså den nutidshistoria som inte inryms på något museum eller presenteras i Stadens turistbroschyrer. Sådant som man, mer eller mindre, måste ha anknytning till för att det skall bli intressant.

150112_s-t_olofsskolan_svv-21

Utvecklingen har gått så rasande fort under bara lite drygt en halv mansålder, eller kvinnoålder kanske det skall vara. Nåja. Sanering av gamla kvarter och fastigheter har givit plats åt nya lokaler som är anpassade och designade för dagens krav på levnadsstandard. På denna korta tid har man lika fort glömt bort hur det var för bara en generation sedan.

150112_s-t_olofsskolan_svv-19

Jag menar, ta bara dessa bilder. Titta på dem och ta till er vad det egentligen handlar om (om ni inte googlat vidare vid det här laget). Tänk er in i, att på rasten mitt under pågående ”rycka flätan på sötaste tjejen”, hoppa hage, spela kula, eller vad det kunde vara må, känna ett välbekant behov tränga på. Att behöva gå på muggen. Hur många av oss skulle idag accepetera att uträtta våra behov på en offentlig toalett som den på bilderna. Offentlig i ordets rätta bemärkelse. Jag vet, att åtminstone jag skulle chansa friskt på att förska hinna hem till andra sidan stan för att göra nr 2, om man säger så. Det är ju ett välkänt faktum att långt från alla elever duschar i skolan efter gymnastiken och att då behöva… ja ni förstår vad jag menar. Eller så är det bara jag som är finkänslig. Just så kanske det är.

150112_s-t_olofsskolan_svv-2

Så nu vet ni varför jag tog med mig kameran in på muggen. Kanske inte så vackert, inte någon högkvalificerad fotografisk prestation, endast en dokumentation av Norrköpings nutidshistoria. Och mer bilder från Norrköpings låsta rum är redan på gång. Jag har inte för avsikt att bli historiskt djuplodad då det mest är fråga om bilddokumentation av miljöerna. Lite vardagshistoria som många av stadens invånare fortfarande kommer ihåg. I mannaminne som det heter. Men jag vill understryka att jag inte på något sätt är ointresserad av historier kring det jag avbildar, tvärtom. Om du sitter inne med någon, eller några, anekdoter kring objekten, kontakta mig gärna så kanske jag kan införliva det i dokumentationen på något sätt.

150112_s-t_olofsskolan_svv-13

Toaletten är en av två i källaren på S:t Olofsskolan i Norrköping med adressen Skolgatan 7. Från Wikipedia: ”Byggnaden ritades av arkitekten Carl Bergsten och stod färdig 1908. Byggnaden är inspirerad av wienerjugend, med geometriska former. Byggnaden är i rött tegel, med detaljer som blått kakel under fönstren, smitt vitt järngaller ovanför entrén och rustik granit i sockeln.”

150112_s-t_olofsskolan_svv-6

 

 


 

 

13 comments

 1. Kul ide’ och snygga bilder, tips bergrummet i Oxelbergen
  kan dölja många hemligheter

  1. Hej Kenneth,

   Roligt att du gillar bilderna, det värmer. Tackar för tipset. Det där bergrummet i Oxelbergen är det tydligen många som är nyfikna på. Så även jag. Tänkte inte på det när jag bodde på Vikbolandsgatan och besökte lekparken med grabben. Får forska i saken och försöka få tag på någon som har lust att öppna dörren, om man så säger.

   Med vänliga hälsningar / Per

 2. Jättekul idé! Tack för den. Jag har längre undrat om Egges teater i Tre Prinsars Gränd är åtkomlig. Vet inte om den ligger i källaren med en kraftig järnport för eller om den har legat på andra sidan gränden där man bara ser början på en nedgång?
  Oxelbergens skyddsrum skulle också vara intressanta att se…
  Med vänlig hälsning
  Gunilla Liljergren

 3. Storartat, hela idén och projektets genomförande so far. Jag blir glad av att läsa texterna och se bilderna.

  1. Tack Henrik,

   Mycket glädjande att läsa dina fina ord. Tackar för detta. Nu skall jag försöka hitta nya objekt som kan passa in i fet här formatet.

   Mvh / Per

  1. Hej Hasse,

   Ja det stämmer ju. Under solen intet nytt, som det heter. Känner väl till det du nämner och det faktum att affärer och avtal diskuterades och slöts på ”skithuset” under romartiden (men då handlar det inte längre om nutidshistoria förstås). Tänkte inte på det när jag postade inlägget, men det kan jag ju lägga till i efterhand….

   Mvh / Per Engström

 4. Kul o se,mina två första skolår var på denna skola. Har du någon aning om badanläggningen finns kvar bakom låsta dörrar.

  1. Hej Jan,

   Tack för din kommentar. Ja, bassängen skall enligt uppgift från Michael som är vaktmästare på skolan, finnas kvar intakt. Men den är tydligen överbyggd med ett bjälklag och golv. Om jag förstod Michael rätt så används lokalen där bassängen finns….

   Med vänliga hälsningar / Per

  1. Hej Michael,

   Vad kul att du gillar inlägget och tackar för det 🙂 Tack för att du möjliggjorde det för mig att dokumentera.

   Med vänliga hälsningar / Per

 5. Jätteintressant! Väntar med spänning på nästa upplåsta rum!

  1. Hej Helen,

   Jag blir jätteglad för din och andras respons. Det sporrar ju självklart att försöka hitta nya objekt. Tackar för detta.

   Med vänliga hälsningar / Per

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.