Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Kalkon flyttar in i rostholk?…

2016/11/28 , , Per Engström

Vackra formuleringar finner du i Norrköpings kommuns samrådsförslag 14 mars 2016 där man beskriver sin syn på saken om stadsplanering:

”Vår vardagsmiljö ska utformas omsorgsfullt och med en hög arkitektonisk nivå. Arkitekturen ska fånga stadens mångfald, med människan i fokus.

Norrköpings stadsbild och kulturhistoriska arv är en ovärderlig resurs. När Norrköping växer så ska vi ställa höga krav på den nya bebyggelsen, för att inte tappa stadens identitet. Förståelse och respekt för platsens karaktär ska alltid vara utgångspunkten när nya tillägg och förändringar görs i Norrköping. Genom att värna om arkitekturarvet – det befintliga såväl som det framtida – kan arkitekturen tillföra staden nya kvaliteter och förstärka det som gör Norrköping unikt.

Norrköping ska stå för kvalitativ arkitektur och en hög ambitionsnivå från alla aktörer. All gestaltning ska ta avstamp i platsens karaktär, men samtidigt vara modern, fantasifull och innovationsrik. Ny arkitektur ska gestaltas med en omsorg om form, detaljer och material, så att den förmår åldras med värdighet. Det ska vara tydligt avläsbart vad som är nytt och vad som är gammalt. Lyckas vi med detta kan vi sätta Norrköping på kartan som en arkitekturstad i världsklass, inte bara med vår gamla bebyggelse utan också med det vi bygger idag.”

161128_comfort_hotel_norrkoping-38

Smaka på den du! Det är inte tomma ord minsann för nu har vi möjlighet att få ytterligare ett arkitekturpris till Norrköping. Denna gång är det Comfort Hotel i Norrköping som nominerats. Förra året var det ju som bekant ”Katscha” som tog hem priset ”Årets bästa fastighetsobjekt” på den stora fastighetsmässan i Cannes.

Men nu är det alltså dags igen, kanske. Vi får ge oss till tåls tills i morgon då nätverket Arkitektupproret delar ut ”Kasper Kalkon-priset”, som går till årets fulaste nyproduktion i Sverige och hotellet har hamnat bland de tio nominerade med motiveringen: ”Comfort Hotel i Norrköping smälter inte alls in med den vackra arkitekturen runtomkring. Kontraster kan i vissa fall vara okej, men här saknas allt som heter balans, respekt och stil.”

Som bekant är smaken som baken och de som givit grönt ljus för utformningen av Comfort Hotel, tycker säkert att det är enastående vackert, samtidigt som man kanske anser att den omgivande arkitekturen egentligen inte är så mycket att ta hänsyn till. Kanske inte till någon annan befintlig bebyggelse heller i vår omgivning för den delen?

161128_comfort_hotel_norrkoping-20

Fast tänk ändå, att det av somliga anses vara så hög status i obehandlad plåt att man vill locka besökande turister och företagare att bo i en rostholk. Kanske jag skall ta kontakt med Hotellets VD och sälja in en ny slogan: ”Välkommen till Comfort Hotell, hoppas ni blir belåten, se vår vackra stad genom plåten”, typ? Men kanske materialvalet skall ses ur ett miljö-, ekonomiskt och hållbart perspektiv för att förstå? När det är dags för renovering finns åtminstone tre materialleverantörer i princip tvärs över gatan, Skrot-Emil, Bröderna Edstrands och Stena Metall.

Funderar på att slinka in på hotellet och rekognosera en smula, att inifrån se på ett av de senaste tillskotten i Norrköpings stadsbild. Kanske jag också tar en fika i Hotellets restaurang. För är det något jag tycker om är det en kopp hett, starkt kaffe, gärna Zoegas…mörkrost!

PS
Det befintliga ljuset när bilderna till inlägget togs en tidig förmiddag, gör inte fastigheten rättvisa…ljuset var mycket vackert…
DS

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.