Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Kolmårdens djurpark, en sälfie och en selfie…

2014/09/30 , , Per Engström

140928_kolmården-91

Jag trodde aldrig att ett besök på en djurpark skulle kunna gripa tag i mig så som besöket på Kolmårdens djurpark gjorde häromdagen. Sista dagen för säsongen som djurparken hade öppet. Varför försöka skriva om alla mina intryck under dagen? Ingen (eller väldigt få) kommer ju ändå läsa det. Men i alla fall…

140928_kolmården-5Jag tänker inte försöka slå något rekord i användandet av superlativ i min beskrivning av personalens bemötande, djurskötarnas arbete eller uppvisningarna. Jag kan ju ändå inte i text göra djurparken och dess personal rättvisa. Så därför ber jag er att tänka i banor som ”fantastiskt”, ”gripande”, ”enastående”, ”humoristisk”. Jag skulle också kunna använda ord som ”imponerande och engagerande”.  Till att börja med, att se tjejerna handskas med stora rovfåglar som vore de gråsparvar, var inget annat än imponerande. Att se samspelet mellan djur och skötare, att se fåglarna svepa ut från skogen och in över arenan gav ingenting annat än gåshud! (Se, jag har redan misslyckats i att förmedla känslan av uppvisningen.)

140928_kolmården-18Showen med sälarna i Brådjupet gav behållning mer av det humoristiska slaget. Skickliga skötare som får det att verka som den lättaste sak i världen att agera tillsammans med en säl och få den att göra det man vill. Alla borde skaffa sig en, eller inte. Nu var det inte gåshud som gällde. Mer av att mungiporna fick sig ett träningspass. Hatten av för uppvisningen vid Brådjupet och alla inblandade. En uppvisning som engagerande och roade alla som såg den. Och inte minst imponerad blev jag av hur man interagerar med publiken. Respekt!

140928_kolmården-42Delfinariet. Ja vad säger man? Denna storslagna uppvisning med delfiner, otrolig koreografi, färgsprakande ljussättning och vacker musik. Under mina år till sjöss har jag otaliga gånger sett dessa fantastiska varelser simma framför bogen lekandes i bogsvallet. Ofta så nära skrovet att det verkat som de velat klia sig mot stäven. Jag har alltid blivit lycklig i ordets rätta bemärkelse varhelst jag sett dem. I Medelhavet, Stilla havet, Indiska Oceanen eller Atlanten. Jag har sett delfiner både i mindre flockar bestående av några stycken, men även i hundratal, utmed fartygssidan på lite avstånd. (Som lekman använder jag måhända benämningen ”delfin” en aning slarvigt, men hoppas budskapet går fram i alla fall.) Mer än en gång har det känts som de hälsat på mig där jag stått i timtal och tittat på deras lek i vattnet rakt nedanför mig där jag stått framme på backen. När de sedan beslutat sig för att inte slå följe längre och vikt av, har det känts som de sagt ”adjö”. Visst låter det sentimentalt, men så har jag i alla fall känt. Och Delfinshowen på Kolmårdens djurpark lämnade mig långt ifrån oberörd! Vågar knappt erkänna det, men jag blev både rörd och tagen. Jag kan bara säga: Lyckorus, enastående storslaget!

Om jag fick erbjudandet att fotografera djuren och dess skötare ”bakom kulisserna”, skulle jag inte tveka en sekund. Väl medveten om att jag aldrig kommer bli någon Mattias Klum, skulle jag i alla fall vilja försöka dokumentera det jag såg, och då under lite bättre förutsättningar än häromdagen.En sten med öron? Det vill säga att inte stå med ett för kort tele, i tredje publikled alldeles för högt upp för långt bort. Att få röra sig lite friare  som skulle ge lite större möjlighet att välja bakgrund. Slut på bortförklaringar. Jag tror att det skulle kunna bli rätt hyfsat, bara jag fick chansen. Se bara på detta fantastiska porträtt av en… ja vadå, ett livsfarligt rovdjur, eller en sten med öron?

Vill slutligen påpeka att jag på intet sätt har några synpunkter på ljussättningen av delfin-showen, annat än positiva förstås. Kände helt enkelt för att tona ner färgprakten i mina bilder då jag för närvarande tycker det passar bättre till stillbild. Nedan ett litet album med bilder från dagen.

Och du, nästa år, ta chansen att uppleva något fantastiskt du också!

 

 

2 comments

 1. Hej,
  Vilka otroligt vackra bilder från djurparken! Och vilka fina ord, devärmer i mitt djurvårdarhjärta att läsa 🙂

  Jag är med på en del utav bilderna, med fåglarna, och jag undrar om det skulle vara okej att jag använde dom tex på min facebooksida? Skulle vara så roligt att ha bilder på sig själv och fåglarna 🙂 Allt gott! mvh Amanda

  1. Hej Amanda,

   Vad glad jag blir av att läsa dina rader. Självklart får du använda bilderna i privat syfte på din Fb-sida. Det enda jag ber dig om är att inte redigera och/eller beskära bilderna, annars är det fritt fram. Hoppas på att återkomma och göra om, men med bättre plats för närmare och bättre vinklar.

   Ha det gott / Per

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.