Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Norrköpings sista utedass…?

2015/01/18 , , Per Engström

Fiskeby, ett stations- och industrisamhälle invid Fiskeby fabriker för tillverkning av trämassa, papper och papp. Fabrikerna anlades 1873 då även Fiskeby station tillkom.

130207_fiskebydass-3

Intill Fiskeby Station ligger det ett fallfärdigt litet skjul. En inte helt oviktig byggnad trots sin ringa storlek. Utan tidigare kunskap om stationen närmade jag mig skjulet, litet undrande om vad det var för en byggnad och vad den använts till. Var det månne ett litet magasin? Nej, storlek och placering talade inte för detta. Var det kanske ett förråd för allehanda stationsutrustning då?

130207_fiskebydass-10

Dörren stod på glänt så jag klev in. Stilla betraktade jag utrymmet jag nyss kommit in i. Man behövde ingen ingenjörsexamen för att kunna konstatera vad det var frågan om. Betonggolv med rännor utmed väggarna, på sniskan hängande dörrar och brädlappar som formade små avskilda bås vittnade om att det var frågan om ett utedass med pissoar. Detta bekräftades också när jag öppnade en av de spjälade dörrarna och kikade in.

130207_fiskebydass-7

Men att dörrarna hängde på sned berodde inte på förfall, utan på den enkla men geniala konstruktionen av gångjärnen. Inget nytt under solen, och det går att köpa likadana gångjärn än idag. Min reaktion berodde mer på att installationen satt i en offentlig byggnad. Gångjärnens konstruktion resulterar i att dörren hamnar i ett lutande plan i öppet läge och vill slå igen av sig själv. Precis som med gamla hus med lutande väggar då dörren inte vill stanna i öppet läge. Jag bor själv i ett sådant hus där snickarn inte haft tillgång till vattenpass, alternativt varit lätt berusad när stommen restes.

130207_fiskebydass-8

Kanske vore dessa gångjärn något att ta upp på repertoaren igen då det förefaller som många människor idag glömt hur man stänger en dörr efter sig… Snart har man nog också glömt hur man öppnar en dörr, eller får vatten ur kranen för den delen, då allt är styrt av fotoceller. En tanke är att skador i form av knäckta näsben kommer öka när automatiken för dörröppningen fallerar. Jag är inte på något sätt teknikfientlig men hyllar enkla lösningar som kräver mindre underhåll och dessutom är mindre energikrävande i tillverkning.

130207_fiskebydass-5

På den tiden då det begav sig var alltså resenärerna hänvisade till detta utedass om de hade behov som inte kunde anstå tills de var framme vid sin slutdestination. En miljö rätt långt ifrån dagens hygienhysteri då man skall sprita sina händer så fort man skall göra något annat än att laga punkan på sin cykel.

130207_fiskebydass-6

Funderade också på hur det måste ha luktat under varma sommardagar. Visserligen spjälade dörrar och inget innertak på toaletterna för att säkerställa ventilationen, hmm…. nåja. Luftintagen till trots bör det nog ha kunnat förnimmas en inte alltför behaglig odör. Öppningarna var nog mer för att skapa en miljö för att besökaren inte skulle somna på sin post och därför missa tåget, kan jag tänka. Men som med så mycket annat så vänjer man sig och anpassar sig efter rådande situationer. Det är absolut inte min mening att göra mig lustig över dåtidens förhållanden. Tvärtom så ser jag ofta tillbaka med stor respekt för hur människor fortlevde sina dagar för inte så länge sedan. Särskilt om man beaktar det faktum att många idag beklagar sig över rena I-landsproblem.

130207_fiskebydass-9

En sista tanke innan jag lämnade dasset, som den här gången endast bestod i att ta några bilder; varför taggtråd över toalettbåsen? Jag tänker som så att utifrån betraktat fanns det ju inte så mycket stöldbegärligt innanför. Och inifrån då, vem skulle få för sig att lämna toaletten genom taket när det som skiljde besökaren från friheten endast var en spjälad trädörr? Måhända har man monterat taggtråden för eventuella besök vid tågburna fångtransporter. Då delinkventen ansetts rymningsbenägen och man endast haft tillgång till en vakt posterad utanför dörren? Se där, en fråga som får bli detta inläggs cliffhanger. Kanske du vet svaret på frågan som berör Norrköpings, mest troligen, sista utedass?130207_fiskebydass-1

130207_fiskebydass-2

130207_fiskebydass-4

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.