Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

På ljusstaken bland hustaken…

2015/01/15 , , Per Engström

I mitt tredje inlägg om låsta rum i Norrköping har turen kommit till Värmekyrkans tak. Vadå låst rum, tänker du kanske? Jo men visst, så är det! Det satt en dörr monterad mitt i min väg i sökandet efter vyer som Norrköpings invånare inte kan ta del av utan vidare spisning. Därmed uppfyller Värmekyrkans tak alla kriterier för att kvala in i den här bildserien. Och visst fick jag uppleva Norrköping, precis som det står på entréndörren till Eventfastigheter i Värmekyrkan.

150114_värmekyrketak-37Jag tog kontakt med Olle Öberg på Samhälls och Eventfastigheter. Precis som med de personer jag tidigare sökt kontakt med i det här lilla projektet blev jag mycket vänligt och trevligt bemött. Med hjälp av fastighetstekniker Mats Ottosson blev jag utsläppt på taket för att föreviga lite av de vyer som vi inte ser dagligen. Eller föreviga förresten, det handlar ju om digital dokumentation och i och med det kanske knappast att betrakta som för evigt. Snarare färskvara skulle jag nog våga påstå.

150114_värmekyrketak-35

Tyvärr valde jag en ”dålig” dag då det var näst intill molnfritt på himlen. Väderleksprognosen sa lite annorlunda och jag kan ju inte hatta fram och tillbaka med de vänliga själar som ställer upp och hjälper till. Jag hade sett framför mig en dramatisk himmel med skiftande moln som givit kraft åt bilderna. Nu försökte jag istället utnyttja skuggspel och motljus och hoppas bilderna har substans i sig själva utan stöd från den uteblivna dramatiska himlen.

150114_värmekyrketak_-40

150114_värmekyrketak-23

150114_värmekyrketak-39Man får en underbar utsikt över industrilandskapet från taket av Värmekyrkan. Den livgivande Motala Ström som skär genom landskapet, alla gator och gårdar, skorstenarna som ännu finns kvar, hustaken som genom teleobjektivet trycks ihop och bildar ett gytter av plåt. Vackert att beskåda och jag inser än mer vilken tur jag haft som genom ödets lotter bosatt mig i den här staden. Nu har jag inte varit uppe på tak i så många andra städer och tänker därför heller inte göra någon jämförelse. Kan bara konstatera att Norrköpings Industrilandskap är unikt i ordets rätta bemärkelse. Något som tack och lov konstaterades innan en total rivningshysteri blev ett fullbordat faktum. Eller var det bara en slump, kanske… Förbehåller mig rätten att tro att så var fallet.

150114_värmekyrketak-33

150114_värmekyrketak-31

På taket av Strykbrädan sitter det monterat fyra stora speglar. Dessa användes av eldaren som fyrade pannorna inne i Värmekyrkan. I speglarna kunde han se röken från skorstenarna och med hjälp av det han såg reglera luft/bränsleblandningen. En detalj som många Norrköpingsbor redan känner till, men kanske inte alla.

150114_värmekyrketak-22150114_värmekyrketak-24

150114_värmekyrketak-14Följande text är hämtad från norrkoping.se/kultur-fritid/museer/stadsmuseum/skolan/for-lararen/NorrkopingsIndustrilandskap.pdf : ”Den äldsta delen av Malcolms ångkraftcentral byggdes i två etapper 1927 och 1930 efter ritningar av arkitekt Ivar Tengbom. Med sin gulputsade fasad och höga smala fönster är byggnaden en fin representant för den 1920-talsklassicism som vi kan se flera exempel på i Industrilandskapet. Byggnaden innehöll tre stora koleldade ångpannor som försåg textil- och pappersindustrin i Holmenområdet med värme och ånga. Väster om byggnaden finns ett uppfordringsverk för kol. 1958 tillkom en oljeeldad panna som inrymdes i en tegelbyggnad, ritad av arkitekt Bertil Berg. Ett litet vattenreningsverk i klassicistisk stil, kallat Likboden,vid Värmekyrkans nordöstra hörn byggdes 1931.”

150114_värmekyrketak-4

150114_värmekyrketak-20 150114_värmekyrketak-19

Jag vill tacka Olle Öberg, Joel Larsson, samt Mats Ottosson som alla engagerade sig och ordnade så att jag kunde ta bilderna till det här inlägget. Och om ni orkat läsa så här långt, så nämner jag det än en gång, har ni några idéer om objekt så tag gärna kontakt med mig och tipsa. Jag tackar allra ödmjukast på förhand.

 


Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.