Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

På toppen av kunskapens borg…

2015/01/17 , , Per Engström

Jakten går vidare på låsta rum i Norrköping. Pendlar mellan högt och lågt. Inlägget är varken behäftat med historisk text eller fotografiskt fulländade bilder. Mer som ett roligt experiment egentligen. Fick tillfället att besöka ett litet rum som kompenserar sin litenhet med höjd över havet.

150116_campustornet-1 150116_campustornet-3 Det torn som många av oss ser dagligen men sällan kommer på tanken att besöka. Tornet jag talar om är förstås det torn som kröner gamla LM Ericssons före detta lokaler. Eller YFA kanske, om man så vill. Bergsbro Fabriker kanske någon annan säger. Kärt barn har många namn brukar det ju heta. I detta fall många före detta verksamheter.

150116_campustornet-4

150116_campustornet-5

Hur som helst några bilder tagna från ett litet annorlunda perspektiv och med annan inramning än vanligt. I väntan på bättre tider, och bättre bilder…. håll till godo.

150116_campustornet-2Notera skalan som sitter monterad på väggen bredvid ett av fönstren i bilderna nedan. Det är det enda som finns kvar av den installation som en gång fanns i tornet som inrymde en vattencistern för fabrikens sprinkleranläggning. Skalan är ”upp och nedvänd”, d.v.s. högsta värdet återfinns längst ner på skalan. Nivågivaren flöt på vattennivån i cisternen och följaktligen visades full tank längst ner på skalan. Svårare än så behöver det inte vara.

150116_campustornet-7 150116_campustornet-8 Spiraltrappan som leder upp i tornet, eller ned, är också värd att nämnas. Detaljer i så väl trappsteg som räckverk. Jag besitter tyvärr inte kunskaper i ämnet, men kan väl tänka mig att den är tillverkad i något gjuteri i Norrköping. Kan det månne vara så att den är tillverkad av Vulcan? Kanske du tycker att jag borde studera varje komponent och objekt mer ingående innan jag lägger upp det på internet? Men som jag sagt tidigare, detta är i första hand en bilddokumentation som kanske, i bästa fall, väcker intresse hos den som ser bilderna och läser den bristfälliga historiska beskrivning jag presenterar.

150116_campustornet-12 150116_campustornet-11 150116_campustornet-9Vill passa på att tacka Anders Nilsson på Liu Campus Norrköping som höll i nyckeln och hade tålamod med att öppna dörrarna för mig och min kamera. Och du…. det kommer mer, jag lovar. Allt med historisk anknytning till Norrköpings historia och låsta rum…

 

 

 

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.