Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

SM-vecka, men inte för mig…

2016/07/12 , , Per Engström

Känner en viss frustration över att inte ha kunnat vara på hemmaplan under den gångna veckan. Varför då kanske du undrar? Jamen snälla nå´n, det har ju varit SM-vecka på hemmaplan. Hemmaplan i mitt fall är Norrköping. Ett veckolångt evenemang med fartfyllda aktiviteter. En hel vecka med näst intill oändliga möjligheter till bilden med stort ”B”! Det enda sätt på vilket man skulle kunna misslyckas med att komma hem utan en bra bild, vore om man glömt kameran hemma.

160706_galaxy_puma-30

Jag har ett variationsrikt och bra jobb, med många trevliga människor runtomkring mig. Många skulle nog kalla det för ”dynamiskt”. Ett arbete med längre arbetsperioder, som också innebär längre ledigheter mellan arbetspassen, har sina fördelar. Långa arbetspass förresten. Jämfört med min tidigare år till sjöss är det ju förstås inte så lång tid ombord. Förr var jag ute allt mellan två och sex månader, idag handlar det endast om två veckor.

160712_mr_skylight

Baksidan av myntet, för så är det ju, det finns en nackdel. Man kan inte anpassa ledigheten efter vad som händer där hemma. Det innebär förstås att man missar mycket. Man missar ofta sådant som andra kan välja att närvara vid. Inte bästa förutsättningarna alltså, för att lyckas med att profilera sig som fotograf. Får fundera lite på det där…

160712_mr_skylight-7

Men, men. I brist på bröd får man käka limpa. Trots skrala möjligheter till fartfyllda sportbilder ombord, kan jag förstås inte låta bli att fotografera. Funderade lite på min situation och kom fram till något som skulle kunna liknas vid ”yrkesporträtt”. Kanske inte porträtt i egentlig mening. Inte än i alla fall. Än så länge handlar det väl mer om ”några bilder från livet ombord”.

160712_mr_skylight-5

Detta arbetspass fick jag med mig min nyligen inköpta kompaktkamera. Tyvärr har jag väl haft lite förutfattade meningar och rynkat på näsan åt kompaktkameror. Men nu har jag mognat och skaffat mig en liten ”reskamrat”, en Panasonic Lumix LX100. Det skulle jag gjort tidigare. Idag levererar dessa tekniska små underverk bilder av riktigt bra kvalitet. Och i situationer där man egentligen har annat att göra än att fotografera, som när man är brandgruppschef på jobbet tillexempel, är den lilla och lättanvända kameran ett välkommet tillskott i utrustningen.

160709_galaxy_daniel_svets-7

Det gångna arbetspasset har gått i brandövningarnas tecken, samt en helikopterlandning för patients räkning (allt avlöpte lyckligtvis väl). Brandövningar i olika tappningar sker varje vecka ombord. Anledningen till detta är ju uppenbar och jag går därför inte närmare in på varför. Men så mycket kan jag säga, att ända sedan mina första dagar till sjöss, har jag fått inpräntat i mig, att öppen låga inte har i en båt att göra. För egen del gäller detta i alla båtar, även fritidsbåtar. Så enkelt är det för mig; öppen låga har inte i en båt att göra! Ni andra får skylla er själva. Simma lugnt!

160709_galaxy_daniel_svets-3

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.