Hoppsan, bilden är visst skyddad ;)

Trägen vinner i långa loppet… Billingeracet 2015

2015/05/10 , , Per Engström
empty image

150509_billingeracet-2003Väntan är över, nu har den dragit i gång. Långloppscupen 2015 alltså. Första året grabben kör i elitklassen. Efter några år som junior har han nu fått skäggväxt och får leka med de stora grabbarna. Tar väl ett tag innan han vuxit i kostymen och får hänga undan stödhjulen för gott. Men nog tycker jag att han gjorde en bra start i och med den nittondeplats han kom på i helgens Billingerace.

150509_billingeracet-0023

Dagens tävling då? Jo då tack. Dagen till ära bjöd SMHI på ett strålande väder och arrangerande Skövde CK bjöd i sin tur på ett välorganiserat arrangemang, i vanlig ordning. Banan var enligt utsago från slutkörda cyklister, inte helt torr, snarare ganska tungkörd om jag tolkat orden mellan deras flåsande andhämtning rätt.

150509_billingeracet-0033

Under dagens lopp hade jag den stora förmånen att få stifta nya bekantskaper. Jag kom i slang (?) med cyklister från Västerås CK, La Lepre Stansa, Eksjö CK, och ett helt gäng med människor jag aldrig tidigare träffat. Vi avhandlade viktiga saker som jobb, cykling (inte helt oväntat), tävlingsresultat, bilder, erfarenheter från tävlingar som cyklats. Ja, allt det där man brukar prata om på cykeltävlingar. Inget revolutionerande i sig, men ack så trevligt.

150509_billingeracet-0044

Nåväl. Som jag tidigare flaggat för kommer jag hålla nere antalet bilder i år om inte orsak ges till andra beslut. Kanske ett strategiskt oklokt drag om man vill komma ut med sitt material. Men jag fick en idé som jag ville prova inför starten av långloppscupen. En idé om att lyfta fram miljön och de omgivningarna loppen går i. Det innebär inte att cyklisten på något sätt blir oviktig, tvärtom. Cyklisten blir en viktig ingrediens i bilden, mer än att vara huvudmotivet, liksom. En idé om att på bild försöka fånga valda delar av den natur, med cyklist, som utgör en av orsakerna till att så många väljer cykling som motionsform. Och inte att förglömma, de så talande bilderna på alla hjältar vid målet efter att ha genomfört ett långlopp. Att försöka fånga det där oförställda ansiktsuttrycket som återspeglar obeskrivlig lycka över att ha genomfört något stort. Antingen det, eller: ”Fy f-n vad skönt att sk-ten äntligen är över!”

150509_billingeracet-0055

Kanske detta upplägg inte tilltalar dem som inget hellre vill än att se sig själv avbildad. Men detta är egentligen bara ett försök i min strävan efter att hitta nya infallsvinklar till att avbilda cykling. Må hända det bara är jag, men jag tycker det blir lätt tjatigt om man inte försöker hitta nya hjulspår och provar något nytt. Rätt eller fel får framtiden avgöra. Det ena utesluter ju som bekant inte det andra och jag kommer med största sannolikhet att ta bilder med full fokus på cyklisten även i framtiden.

150509_billingeracet-0082

Håll med om att det är slående vad vacker och variationsrik natur vårt avlånga land har att erbjuda. En natur som kan upplevas utan andra strapatser än att helt enkelt ge sig ut på en cykel. Ta som i går till exempel. Varmt och med klarblå himmel, letar sig solens strålar ner genom det skira lövverket och nästan bländar mig i det att ljuset reflekteras av tusentals vitsippor. Nästan så att det gör ont. Men allt det där har ju Karin Boye redan skrivit om. Våren och att det göra ont när knoppar brista, alltså.

150509_billingeracet-0100

Fast det är klart, många av er har ju fullt upp med att försöka syresätta kroppen, problem med domningar i armar och ben, kanske synrubbningar och ett antal andra orsaker som eventuellt försvårar möjligheterna att uppskatta det vackra under loppen, eller? Med all rätt i så fall, villl jag tillägga. All heder åt er alla.150509_billingeracet-0131

Inlägget kom inte att handla så mycket om själva tävlingen ur en cyklists perspektiv, snarare ett inlägg med personliga reflektioner om fotografering av cykel och långlopp. Något många kanske inte tänker på är att fotografering under ett långlopp sker under extremt skiftande ljusförhållanden och sällan möjlighet att arrangera personerna i förhållande till hur ljuset faller. Lägg därtill att jag är hänvisad till langningsbilen och därför har kort tid på mig för etablering vid langningsställena.150509_billingeracet-0141

Det är det som varje gång gör fotograferandet av denna typ till ett nytt äventyr. Att iakttaga ljus och miljö, att försöka visualisera en bild för att om möjligt ligga på framkant, så att säga. Jag vill på intet sätt påstå att jag lyckas varje gång, men jag ser det som en utmaning som kan jämföras med den som säkert många av er känner i och med att ni anmäler er till långloppen. Trots färre bilder, kanske just du fastnar på någon av dem och jag har en del exponeringar till som inte presenterats här. Väl mött i den vackra naturen i sommar.

150509_billingeracet-0214PS. Då jag är på resande fot under helgen har jag inte tillgång till min dator med kalibrerad skärm. Bilderna är alltså ställda under ”okalibrerade” förhållanden och kan eventuellt återges med andra kvaliteter än avsett. Jag väljer detta oortodoxa förfarande och lägger upp bilderna för att inte riskera passera ”bäst före datum”. DS.

 

Leave a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.